OERGRANEN

Wij werken met oergranen. Dit zijn authentieke gewassen die al eeuwenlang door onze voorvaderen werden verbouwd in samenwerking en met respect voor de natuur. Het zijn gewassen die weinig zijn veranderd door selectieve veredeling in vergelijking met moderne gecultiveerde granen. Net als onze voorvaderen telen wij onze oergranen op een natuurlijke manier. Wij werken regeneratief. We gebruiken geen kunstmest en geen pesticiden, onze granen zijn 100% natuurlijk en groeien op eigen kracht. Ze zijn hierdoor niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook bestand tegen verschillende klimatologische omstandigheden. Onze gewassen zijn veerkrachtig en gedijen goed in onze omgeving in Gaasterland (waar eeuwen geleden al oergranen als spelt, rogge en boekweit werden verbouwd). 

Het grote voordeel van oergranen is dat zij veel gezonde eigenschappen bevatten. Dit komt omdat de granen niet zijn veredeld voor snelle teelt en we ze de tijd geven om te groeien op onze vruchtbare bodem in Gaasterland. Door onze regeneratieve methode is onze grond rijk aan voedingsstoffen die in het graan terecht komen. De granen hebben hierdoor een excellent eiwit gehalte (bijna altijd meer dan 13%), waardoor wij meel en bloem met een professionele bakkwaliteit kunnen leveren.

De GRAANRASSEN

Spelt (Triticum spelta)

Spelt is een oud tarweras met een geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren voor onze jaartelling. Het bevat gluten, maar sommige mensen met milde tarwe-intolerantie vinden dat ze spelt beter verdragen dan moderne tarwesoorten. Spelt heeft een rijke voedingswaarde, inclusief eiwitten, vezels, B-vitamines, ijzer en magnesium.

SMAAK

De nootachtige smaak maakt spelt populair in verschillende gerechten, waaronder brood, pasta en ontbijtgranen.

Rogge (Secale cereale)

Rogge wordt al duizenden jaren geteeld. De gluten in rogge heeft een andere samenstelling dan dat in tarwe. Sommige mensen met een tarwe-intolerantie of gevoeligheid kunnen daarom rogge beter verdragen. Rogge is rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en verzadiging, B-vitamines, ijzer en andere mineralen. Verder heeft rogge een lage glycemische index

SMAAK

Rogge heeft een licht zoete aardse smaak, met lichte tonen van umami.

Tarwe (Triticum)

Tarwe bevat weinig vet en veel eiwitten en gluten. Daardoor kan het graan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Doordat wij oertarwe regeneratief verbouwen zit onze tarwe vol goede voedingsstoffen. Het is een uitstekend product voor het bakken van brood, pizza of pasta.

SMAAK

Tarwe heeft ook een getoaste en zoete smaak met tonen van popcorn en zemelen. Verder neemt tarwe enigszins olieachtige smaken over.

Haver (Secale cereale)

Haver wordt meestal niet beschouwd als een oergraan. Hoewel haver een oud gewas is, wordt het vaak apart behandeld omdat het technisch gezien geen gras is zoals tarwe en spelt. Haver staat echter bekend om zijn voedingswaarde, met een hoog vezelgehalte en gunstige effecten op de gezondheid, zoals het verlagen van cholesterol. Het wordt vaak gebruikt in ontbijtproducten zoals havermout, muesli en granola.

SMAAK

Haver heeft een vrij neutrale zoete iets romige smaak met tonen van popcorn.

Boekweit (Secale cereale)

Boekweit is een interessant graangewas dat vaak wordt beschouwd als een pseudograan omdat het geen gras is, maar eerder behoort tot de hondskruidfamilie. Boekweit is van nature glutenvrij, waardoor het een geschikte keuze is voor mensen met glutenintolerantie. Het bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium, ijzer en B-vitamines. Boekweit staat bekend om zijn hoogwaardige eiwitten en lage glycemische index.

SMAAK

Boekweit heeft een kenmerkende nootachtige smaak die goed past bij zowel zoete als hartige gerechten.

Emmer (Triticum dicoccum)

Emmertarwe is een oude tarwesoort met een rijke voedingswaarde, vergelijkbaar met spelt en eenkorn. Het bevat gluten, maar sommige mensen melden een betere verdraagzaamheid in vergelijking met moderne tarwe. Emmertarwe is een goede bron van eiwitten, vezels, magnesium en ijzer.

SMAAK

De smaak van Emmer is mild en wordt vaak gewaardeerd in verschillende gerechten, waaronder pasta en brood.

Eenkoren (Monococcum)

Eenkoren is een van de eerste tarwevariëteiten die door de mens is gecultiveerd. Eenkoren heeft een onderscheidende aarstructuur met één enkele graankorrel per aarspijl. Hoewel eenkoren gluten bevat, heeft het een eenvoudiger glutensamenstelling dan modernere tarwesoorten. Sommige mensen met milde glutenintolerantie vinden dat ze eenkoren beter verdragen dan moderne tarwe. Eenkoren is een bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, B-vitamines, ijzer en magnesium.

SMAAK

Eenkoren heeft een licht zoete, bittere nootachtige smaak met tonen van hazel- en cashewnoten.

Ben je een bakker, pastamaker of een andere professionele grootverbruiker en wil je een keer onze producten (meel en bloem) proberen, neem dan vooral contact met ons op. We vinden het leuk om je kennis te laten maken met onze prachtige assortiment.